Romanian Science Festival declarat câștigător la Berlin

Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume.

Romanian Science Festival  a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival

 a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României prin proiecte, evenimente și întâlniri online în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF care sunt studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.

În fiecare an, Fundația Falling Walls Berlin invită organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii. Anul acesta au fost peste 1300 de aplicații din întreaga lume. În cadrul procesului de evaluare există două etape de selecție. În urma primei etape, din iunie 2022, au fost selectați 50 de finaliști. În urma celei de-a doua etape, Consiliul consultativ al fundației Falling Walls a selectat cei 20 de câștigători.

Cele mai bune inițiative selectate câștigătoare sunt invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință în noiembrie, pe scena  prestigiosului Summit de Științe Falling Walls (Falling Walls Science Summit) de la Berlin organizat de Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung. Astfel, Romanian Science Festival va reprezenta România la Berlin în noiembrie 2022 și va fi prezentat pe scena festivalului de către Sandor Kruk, co-fondator Romanian Science Festival. Descrierea inițiativei Romanian Science Festival pentru summit se poate găsi pe pagina Fundației Falling Walls.

Falling Walls Berlin este unul dintre cele mai recunoscute evenimente internaționale despre celebrarea științelor, organizat anual la Berlin cu ocazia aniversării căderii Zidului Berlinului. Are ca scop promovarea “căderii zidurilor” dintre știință și societate, și are ca participanți lideri din domeniile științelor, business, politică, arte și societate.

„RSF înseamnă implicarea și pasiunea a 120 de oameni de știință din comunitatea noastră care aduc știința mai aproape de zeci de mii de tineri din România prin mentorat și făcând diferența în educația lor. Suntem extrem de bucuroși că proiectul nostru, Romanian Science Festival a fost selectat drept Câștigător de Fundația Falling Walls la categoria de promovare a științelor. Mulțumim tuturor celor care sunt parte din comunitatea RSF: parteneri, voluntari, mentori, sponsori, elevi, coordonatori, profesori. Mulțumim tuturor celor care cred în proiectul RSF și în puterea de a schimba paradigme,” au declarat organizatorii Romanian Science Festival.

Pentru cei ce doresc să participe la activități de înțelegere și cunoaștere a științelor, Romanian Science Festival va vizita în luna septembrie orașele Baia Mare și Sighetu Marmației între 15-17 septembrie și Pitești, Mioveni, Câmpulung Muscel între 22-24 septembrie. Timp de trei zile, în județul Maramureș și Argeș, mentorii RSF, cercetători și studenți STEM din diaspora, împreuna cu sute de voluntari, elevi și profesori, vor organiza târguri de experimente și prezentări interactive pentru participanți de toate vârstele.

DESPRE FALLING WALLS FOUNDATION

Falling Walls Berlin este unul dintre cele mai recunoscute evenimente internaționale despre celebrarea științelor, organizat anual la Berlin cu ocazia aniversării căderii Zidului Berlinului. El are ca scop promovarea “căderii zidurilor” dintre știință și societate, și participă lideri din domeniile științelor, business, politică, arte si societate.

Din 2018, în fiecare an, organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice sunt chemate să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii: Științele Naturii, Fizică, Inginerie și Tehnologie, Științe Sociale și Umaniste, Artă și știință, Educația viitorului, Știința și Managementul Inovației și Promovare Științelor.  Cele mai bune inițiative sunt selectate câștigătoare și invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință pe scena Falling Walls Science Summit de la Berlin, de către Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung.

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019 şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Comunitatea mentorilor RSF a ajuns la peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ pre-universitar şi universitar.

Leave a Comment